Tuesday, June 01, 2021

Bertukar kepada Beras ParBoiled Jati

Bertukar kepada Beras ParBoiled Jati | Actually,lama juga dah bincang dengan husband nak bertukar kepada beras perang atau Parboiled rice ni.Bila fikirkan bab kesihatan,memang kena tukar.



Masa tu husband masih lagi ragu-ragu nak bertukar.Tapi bila fikirkan kesihatan, lama-lama kami bertukar jugak kepada beras Parboiled ni.Actually di pasaran banyak lagi jenis beras parboiled ni, bukan sahaja beras rebus, malah beras perang pun ada juga khasiatnya yang tersendiri.

Sebelum tu,umi dah mula survey beras mana yang sedap dan harga yang berpatutan.Kalau ikut jenama beras,terlalu banyak di pasaran samada yang murah dan yang mahal.Tapi bagi aku ni ,aku ambil yang murah dan sedap je.Ada juga rakan blogger yang tolong umi suggestkan beras ni.Dan ianya mudah didapati.

Sedikit info yang aku kongsikan pada korang tentang apa itu beras rebus dan khasiatnya seperti dibawah ni.

Apa itu beras rebus/Parboiled Rice

Setelah padi(bijian beras yang masih di dalam kulitnya)di tuai,kulit padi akan dibuang untuk menghasilkan beras perang.Sekiranya beras tersebut melalui proses seterusnya iaitu membuang brannya ia akan menjadi beras putih
Beras yang direbus diproses terus dari padi yang dituai.Padi direndam ,distimkan dan kemudian dikeringkan tanpa membuang kulitnya.Setelah itu barulah kulit padi dibuang menjadikan ianya beras rebus.

Oleh kerana beras tersebut telah menjalani proses stim bersama dengan kulit-kulitnyanya sekali, beras ini telah menyerap begitu banyak nutrisi dan wujud proses pengubahan kanji di dalam beras sehingga menjadikan ianya lebih tahan dari kepatahan dan lebih berderai daripada beras putih biasa dan beras basmati yang tidak direbus/non parboiled basmati rice.
Proses pengestiman beras tersebut tidaklah menjadikan beras tersebut masak oleh itu ianya akan mengambil masa yang sama sahaja untuk dimasak seperti beras yang tidak direbus terlebih dahulu.
Oleh kerana menjalani proses yang istimewa, beras yang direbus/parboiled rice mempunyai kandungan fiber, kalsium, potassium dan vitamin B-6 yang lebih baik daripada beras yang tidak direbus/non-parboiled rice.
http://www.mykeledek.com
Banyakkan khasiat yang terkandung di dalam beras rebus ni.Harap lepas ni akan terus menggunakan beras rebus..insyallah..Tapi sebelum tu,korang tahu tak kelebihan menggunakan beras parboiled ni berbanding dengan beras biasa.Meh aku share sikit apa kelebihan yang terdapat di dalam beras parboiled/beras rebus

KELEBIHAN BERAS PARBOILED/REBUS

  • Sangat bersih
  • Tidak patah semasa proses
  • Sangat elegan dan cantik bentuknya
  • Tidak patah semasa di masak
  • Semakin memanjang apabila dimasak
  • Khasiatnya 80% sama dengan beras perang(brown rice)
Sebab tu bila korang lihat beras perang dipasaran mahal.Tapi tulah kan,tepuk dada tanya selera sendiri.Tengok poket sendiri.Kalau rasa tak mampu nak beli beras perang yang harganya mahal.Cukuplah dengan menggunakan beras rebus ni.

So,umi memilih menggunakan beras JATI PARBOILED ni.Umi beli beras ni di Tesco.Sebab bila cari kat pasaraya biasa,memang payah sikit.Kena cari kat pasaraya besar baru ada.So far harga Jati Beras rebus ni memang affordable lagi bagi Umi.Harga beras rebus jai ni cuma RM19.99 untuk 5kg.
Memang seriau jugak nak mencuba beras ni.Takutlah tak terima dek tekak.Tapi bila rasa beras ni,alhamdulillah...boleh diterima dan insyallah akan terus menggunakan beras ni sahaja.


Nampak tak lain sikit warna beras rebus ni..dia agak kekuningan sikitlah.


Warna beras rebus ni agak kekuningan sedikit berbanding beras biasa yang nampak putih je kan.Bila korang rasa beras ni guna tangan,memang agak berbeza tau.

21 comments:

  1. Alhamdulillah. Marilah kita sama-sama menjaga kesihatan. KAHKAHKAH

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan mak...aku dah boleh telan dah beras rebus ni

      Delete
  2. SA x pernah makan beras rebus..sekarang guna beras basmati sebab takde kanji..satu rumah dah tukar dah...mahal skit la..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak pernah lagi cuba basmathi..tapi harganya boleh tahan jugak kan SA

      Delete
  3. Tak pernah lagi makan beras rebus. buat masa sekarang Sis makan beras brasmati Pulsa tu..nanti bole cuba ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. So far ok je Basmati pulsa tu...cuma harganya lebih murah berbanding basmathi.

      Delete
  4. rabia makan beras faiza taj mahal tu..

    ReplyDelete
  5. Saya tak pernah cuba lagi beras rebus ni. Sekarang pakai herba poni taj mahal.

    ReplyDelete
    Replies
    1. so far ok je beras ni..tapi kalau pakai herba poni pun ok jgak.cuba ia agak mahal la

      Delete
  6. agaknya beras ni la yang housemate beli dulu, pelik sikit rasanya, tak berapa kena dengan tekak..memang kuning sikit warnanya..housemate ade diabetes, sebab tu dia beli beras ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. mungkin la tu kot..beras ni taklah berapa sedap.mak akak pun tak boleh nak telan...

      Delete
  7. pernah nampak beras ni.tapi belum tergerak hati lagi nak cuba..thanx untuk infonya kak

    ReplyDelete
  8. harga basmathi dgn praboiled lebih kurang je.. liez br je tahu ada beras ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. rasa basmathi lebih mahal kot.praboiled ni ikut jenama gak.

      Delete
  9. ๐Ÿ’Assalamualaikum slm sejahtera warga group๐Ÿ“ข
    ๐Ÿ’ Sy nk mintak tolong viralkan berita baik ni ye๐Ÿ“ข๐Ÿ˜‰

    1) Ni berkenaan kisah hidup pesakit kencing manis dan jugak kisah hidup pesakit kanser stage 1-stage 4 yang pulih dengan hanya produk yg berpatutan harga nya tapi kesannya setanding ubat harga mahal ribuan ringgit....

    Boleh Call atau Wasap terus pengasas die..nanti blh cerita direct kt dia kita sakit apa dn lain2.. direct terus senang kn .ni nmbor dia.๐Ÿ‘‰๐Ÿผ *En Mohd Zuhairi- 0174687570*

    2)Dah ramai yg sembuh dengan penawar herba beliau..kanser yg sudah merebak ke organ2 lain pon boleh diubati insya Allah.☺๐Ÿ‘๐Ÿป

    3)Pengamal perubatan herba ni dh banyak pengalaman berdepan dengan pesakit2 kanser..ade ramai yg dh pulih....

    5)Mcm2 kanser blh rawat termasuk leukimia,paru2,limfoma dll.


    6) Bagi yang ada sakit *KENCING MANIS* pon boleh mendapatkan ubatan *paling mujarab* , termasuk *kencing* *manis* *kronik* seperti *kaki* *berlubang* dan *bernanah* *sehingga* *tidak* *perlu* *dipotong* .

    Sy share melalui pengalaman sy sdri yg mengikuti perkembangan pejuang2 kanser ni....sy sdri pon guna produk die (jus herba) dh 3thn.

    Jadi skg ni sy rsa perlu share berita ni buat semua supaya masih ade harapan bg mereka yg tercari2 penawar knser yg tepat .๐Ÿ’ช๐Ÿผ

    Nanti dh beli produk die blh join group wasap..boleh la kenal2 pesakit die yg dh sembuh mcm yg sy knl antaranya
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    ▪ Pn. Hayati abd Hamid- Pensyarah Kanan UITM, kanser payudara stage 4..
    Skg dh sembuh dn shat walau pon pernah diberitahu oleh doktor yang beliau hanya mampu bertahan setahun saja untuk hidup.setia dengan jus herba ini.
    Beliau mengarang sebuah naskah/buku yg mengisahkn pengalaman beliau sepanjang perjuangannya melawan kanser dengan mengambil jus herba ini sebagai salah satu rawatan alternatif (nk buku nti blh order)
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    ▪Adik Luqman -kanser GIST-Anoerectal Tumor
    *Skg sudah sembuh dr kanser.*
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    ▪Adik Izzat b.muhd Ariffin ,kanser Burkit Lymphoma stage 4 *sekarang dh sembuh*
    Guru nya memberitahu beliau x pernah nampak seperti pengidap kanser tahap 4, kerana sentiasa nampak cergas dengan pengambilan jus yang memberi tenaga dan merawat.Beliau mengambil jus herba ini dr kanser tahap 4 sehingga sembuh.
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    ▪Nani Faiza - kanser Usus Tahap 4 dan ketulan kanser 10cm telah merebak ke hati, bersabar dan setia merawat dengan jus herba ini tanpa mudah putus asa..sekarang sudah hampir sembuh sepenuh nye. *sel kanser sudah tiada.*
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    ▪Pn. Rugayah Jilani -
    Pesakit kanser payudara tahap 3B ketulan 10×10cm- *sudah sembuh !*
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    ▪Pn. Noridah Md Dom - Pesakit kanser ovari tahap 3 merebak ke tyroid dan lymph- *sudah dapat kesan positif ,kesihatan beransur pulih.*
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    Dan ramai lg lah yg dh sembuh dr kanser leukimia dll yg guna produk jutawan herbs nih....ini kenyataan..bkn rekaan.nti blh cntct en zuhairi dn pm sdri testimoni2 td tu yer..๐Ÿ˜‰

    9)Jadi saya mintak pd sape2 yg ada sakit kanser x kisah lah kanser apa pon...Call atau terus wasap Pengasasnya sendiri okay๐Ÿ‘‡๐Ÿป
    *En. Mohd Zuhairi - 017468 7570 ..*

    ๐Ÿ‘๐ŸปIn sya Allah nanti boleh join group wasap dan boleh pinjam semangat pejuang2 kanser yg lain

    ๐Ÿ’Yg penting ubat nya MAMPU DIBELI dan mujarab..mudah mudahan aaminn..๐Ÿคฒ๐Ÿผ

    *NOTE* :

    Call order wasap@call- En mohd zuhairi- *0174687570*

    ๐Ÿ˜kalau wasap lambat balas(biasa nya sebab ramai yg wasap dia.)
    Tp nanti dia akn blas jugak yer..
    #sharepadayangmemerlukan
    #sharing is caring

    ReplyDelete
  10. Sama pulak stail beras kita. Tapi kalau kat rumah saya, bila masak campur beras biasa jugak supaya ada rasa. Nisbah 1:1.

    ReplyDelete
  11. eh da komen rupanya...hahahah...

    beras yang ni jugak saya makan masa kuarantin hari tu...parboiled cream pusa, tapi jenama lain..sedap pulak rasa dia..maybe sebab jenama jugak kot...

    ReplyDelete
  12. Menarik. Tak pernah pulak jumpa beras rebus ni. Kalau brown rice tu pernahlah jumpa.

    ReplyDelete



Random Post

Memuat...

Recent Post